4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ

4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ  

1822 yılında İngiltere’de kurulan Hayvanları Koruma Birliği ile birlikte hayvan dostlarımızın daha iyi şartlarda beslenmesi ve korunması amaçlanmıştır. İnsanların hayvanlara iyi davranmalarını sağlamak ve onları korumak için Türkiye'de hayvan hakları ile ilgili İlk resmi dernek 1912 yılında "Himaye-i Hayvanat Cemiyeti" adı ile kurulmuş, Cumhuriyet döneminde ise "Türkiye Hayvanları Koruma Demeği" adıyla devam etmiştir. 1950'li yıllardan sonra da dernek sayılarında artış gözlemlendi. Aynı amaç altında oluşturulan bu dernekler daha sonra birleşerek Hollanda’nın başkenti olan Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu adı altında bir araya geldiler. Bu kuruluş dünya genelinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek amacıyla 4 Ekim tarihini Hayvanları Koruma Günü ilan etmiştir. Hayvanların yaşama hakkına saygı duymak, onların yaşam alanlarını engellememek ve evrende insanlardan başka canlıların da yaşadığının farkında olmak bu günün amaçları arasında yer alır. 

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü resmi kutlamaları ilk olarak 1931 yılında evrensel olarak kutlanmaya başlanmıştır. Oy birliği ile kabul edilen bu uygulama 1931 yılının Mayıs ayında İtalya’nın Floransa kentindeki Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi toplantısında görüşülmüştür.  

Hayvanların sahip olduğu haklar 15 Ekim 1978 tarihinde UNESCO evinde Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi ile ilan edilmiştir. Toplam 14 maddeden meydana gelen bu haklara göre 4 Ekim ve diğer tüm günlerde hayvanlara koruyucu ve merhametli davranmak gerekir. Bütün hayvanların yaşam hakkının olduğu ve saygı görmeleri gerektiği unutulmamalıdır. Hiçbir hayvana kötü ve acımasız davranılmamalı, yabani türde olan hayvanlar kendi doğal çevresinde serbestçe yaşamaya bırakılmalıdır.  

Hayvanları korumak için nesli tükenmekte olan hayvanlara dikkat çekilmeli, sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir ürünler satın alınmalıdır. Yerli bitkiler yetiştirmeye öncelik verilmeli, plastik ürünlerin alımı azaltılmalıdır. Bölgede bulunan vahşi hayvanların yaşamlarını korumak için gönüllü olmak fayda sağlayacaktır. Yaban hayatı sığınakları, parklar ve benzer yerlerde hayvanların daha iyi hayat sürmesi adına yardım edilebilir. 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde paylaşılacak mesajlar ve yapılacak etkinliklerle canlı dostların daha iyi ve sağlıklı bir yaşama sahip olması sağlanabilir. 

Peki bu günün anlam ve önemini arttırmak için neler yapılabilir? Radyo, televizyon, gazete, dergilerde günün anlamı ve önemine dair yayınlar yapılmalıdır. Genel ve yerel yönetimlerde federasyonlar ile ortak çalışmalarla çeşitli faaliyetler yapılabilir. Okullarda öğrencilere, konulu resim, kompozisyon ve makale yarışmaları düzenlenebilir. Bağlı oldukları il ve ilçelerde barınak ziyaretleri düzenlenebilir.  

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde bu Dünya’nın sadece bizim olmadığını, hayatımızın her alanında birçok canlının da var olduğunu insanların bunu iyice anlaması ve saygı duyması gerektiğini her yıl bıkmadan usanmadan sadece bugün değil her gün altını çizerek anlatacağız. 

 

 Hilal ÇİROZLAR

Kinoloji Akademisi Eğitmeni - Üretim İzni Hakemi Eğitim Sorumlusu

ACW AVKIF Üretim İzni Hakemi Eğitim Sorumlusu