Kangal

Kangal

Genel Özellikleri

Türkiye’nin en çok tanınan sürü koruma köpeklerinden birisidir. Kurt peşinde onlarca kilometre gidip onu uzaklaştırması ve etkisiz hale getirmesi onun için önemli bir başarıdır. Kurtlara karşı verdikleri mücadele Dünya çapında bilinmektedir ve bu sebeple sürü korumada sıklıkla tercih edilir. Özellikle geceleri uyanıklığı ve tetikte oluşuyla sürüyü yırtıcı hayvanlara karşı güvence altında tutabilecek zekâ, cesaret ve güce sahiptir. Türkiye Sivas ili Kangal ilçesi başta olmak üzere çevre illerde, Orta Anadolu’nun kuzeyinden Marmara bölgesine kadar olan platolarda çalışır ve varlığını sürdürür. Dünyanın birçok ülkesinde çocuklara karşı yumuşak mizacı ve yüksek toleransı ile alan koruma özelliğinden dolayı aile köpeği olarak da beslenmektedir. Özgür ruhlu bir köpek olduğu için bağlı kalmaya, insan emir komuta altında çalışmaya değil arazide inisiyatif kullanarak çalışmaya müsaittir.

Fiziksel Özellikler

Gözler çekik ve kemerleri belirgindir. Göz bal renginden siyah rengine kadar görülür. Burun ucu siyahtır. Yüz karşıdan bakıldığında karedir ve göz kemerlerinden burun ucuna doğru incelir. Hafif belirgin stop vardır. Sarmal kuyruk yapısı sık görülür. Post vücuda sıkı bağlıdır. Tüy uzunluğu mevsime bağlı olarak değişir ve çift katmanlı post yapısına sahiptir. Açık krem renginden koyu çelik grisine kadar olan tonlarda olur ancak çapar, kızıl ve siyah tonları da görülmüştür. Yanaklar, üst dudak alt dudağı örtecek kadar sarkar. Genellikle göz sürmesi, yay şeklinde kaş üstü çizgisi, canlı ve asil bir ifadesi vardır. Boyun ufuk çizgisine kırk beş derecelik bir açıyla çıkar.

Boyutları

Ergin erkeklerde omuz yüksekliği 70-80 cm arası, ağırlık 55-65 kg civarındadır. Omuz yüksekliği 85 cm ve ağırlığı 75 kg olanları da görülmüştür. Ergin dişilerde omuz yüksekliği 65-75 cm, ağırlık 50-60 kg civarındadır. 80 cm ve 65 kg olanları da görülmüştür.