Kulak ve Kuyruk Kesimi Hakkında

Kulak ve Kuyruk Kesimi Hakkında

AVKIF – Uluslararası Avrasya köpek Irkları Federasyonu Etkinliklerine katılım yapan tüm köpekler ( Irk Köpekleri, Sokak köpekleri, ) Kulak, kuyruk kesimi yapılmış yada yapılmamış olsun tüm etkinliklerimize hiç bir şart, engel konulmadan katılabilirler.

Kuyruk ve Kulak kesiminin 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda “Yasak Müdahaleler” olarak bilinen  8. Maddesinde yasaklı ve sakıncalı konular açıkça belirtilir. Bu eylemi gerçekleştirmiş köpek sahipleri kanunun ilgili maddesi gereği kanuni yaptırımlardan sorumludur.

Irk değerlendirmelerimizde Uluslararası  Partnerimiz Alianz Canine Worlwide Kural ve Uygulamaları baz alınır.

Kulak ve kuyruk kesilmiş  Irkların Dünyada uygulanan standartlarına uygunluğu aranır .

Örnek: kesik kuyruk, parçalanmış yada kesik kulak, kaza sonucu kesilmiş ayak , kaza sonucu  kayıp edilmiş bir göz vs. Irk değerlendirmesine girmesine ve etkinliklere katılmasına engel değildir.

Yukarıda örnekleri bulunan köpeklerin ırk değerledirmesine girmesi ACW -AVKIF tarafında görevlendirilmiş  Uluslararası Ehliyete sahip Irk hakemlerinin onayı ile yapılabilir.

Dünya genelinde pek çok Partneri bulunan AVKIF Ülkemize hizmet eder, Köpek ırklarının gelişimi için çalışır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ  Devleti kanun ve uygulamalarına harfiyen uyar.

Köpeklerin Kuyruk ve Kulak Kesimi Hakkındaki Kanun Maddesi

Kuyruk ve Kulak Kesimi hakkında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda “Yasak Müdahaleler” olarak belirtilen 8. Madde şu şekildedir.

Yasak müdahaleler.

MADDE 8. – Bir hayvan neslini yok edecek her türlü müdahale yasaktır.

Hayvanların, yaşadıkları sürece, tıbbî amaçlar dışında organ veya dokularının tümü ya da bir bölümü çıkarılıp alınamaz veya tahrip edilemez.

Ev ve süs hayvanının dış görünüşünü değiştirmeye yönelik veya diğer tedavi edici olmayan kuyruk ve kulak kesilmesi, ses tellerinin alınması ve tırnak ve dişlerinin sökülmesine yönelik  cerrahi müdahale yapılması yasaktır. Ancak bu yasaklamalara; bir veteriner hekimin, veteriner hekimliği uygulamaları ile ilgili tıbbî sebepler veya özel bir hayvanın yararı için gerektiğinde tedavi edici olmayan müdahaleyi gerekli görmesi veya üremenin önlenmesi durumlarında izin verilebilir.

Bir hayvana tıbbî amaçlar dışında, onun türüne ve etolojik özelliklerine aykırı hale getirecek şekilde ve dozda hormon ve ilaç vermek, çeşitli maddelerle doping yapmak, hayvanların türlerine has davranış ve fizikî özelliklerini yapay yöntemlerle değiştirmek  yasaktır.